Ogłoszenie

Wędkarstwo męskie hobby

#1 2010-03-13 09:20:21

Hondziu

Administrator

Zarejestrowany: 2010-03-11
Posty: 43
Punktów :   

Zanęty karpiowe

Kulki proteinowe
Kulki proteinowe składają się w głównej mierze ze składników wysokobiałkowych. Zawierają też odpowiednią ilość zwykłych białek, tłuszczy, soli mineralnych oraz węglowodanów. Kulki proteinowe często określa się jako przynęty o wysokiej jakości odżywczej, gdyż skoncentrowane w nich składniki zaspakajają wszystkie potrzeby pokarmowe karpi.
Przy produkcji kulek należy pamiętać że, końcówka do pistoletu powinna być mniejsza od 2 do 4 milimetrów. Po pierwszym wyciśnięciu kulek można zmienić końcówkę na mniejszą lub większą. Po zrolowaniu kulek należy je przełożyć np. do szklanej miseczki, przed włożeniem kulek wnętrze miseczki warto posmarować oliwą lub dodatkowo posypać mąką, aby kulki się nie przyklejały. Kulki po wypłynięciu gotuję przez 1,5 minuty, długość gotowania zależy od średnicy kulek, należy też pamiętać że im dłużej gotujesz kulki tym więcej tracą substancji zapachowych. Ugotowane kulki układamy na płóciennym materiale. Po chwili są gotowe do dalszej obróbki. Kulki podsuszone na materiale, przekładamy na sita. Kulki bez konserwantu suszymy około 3-5 godzin , kulki z konserwantem suszymy o wiele dłużej (nawet kilka dni), mogą w dalszym ciągu leżeć na sitach , lub w siatkach umieszczonych w przewiewnym i zacienionym miejscu.

Kukurydza
Są dwie szkoły przygotowania kukurydzy- w termosie i gotowana. Żeby kukurydza była dobra do gotowania należy ziarna moczyć przez 12-24 godziny , po napęcznieniu gotować w garnku pod przykrywką, około jednej do dwóch godzin, można skrócić sobie czas gotowania do 30 min, należy gotować kukurydzę pod przykryciem na dużym ogniu i po 30 min, zawinąć garnek w ręcznik i śpiwór lub jakieś stare ubranie zimowe. Jeżeli potrzebna jest mała ilość to zamiast gotować można użyć termosu, należy pamiętać że kukurydzy w termosie powinna być tylko połowa.

Groch
Wielu uważa go za jedną z najlepszych przynęt od wczesnej wiosny aż do późnej jesieni. Aby jednak mieć pożytek z grochu musi być on dobrze ugotowany. Groch podczas gotowania musi nabrać odpowiedniej twardości. Musi być mniej więcej takiej twardości, żeby po jego ściśnięciu w palcach rozgniatał się łatwo. Aby przygotować taki groch należy dzień wcześniej wybrać co większe ziarna i na noc zamoczyć je w wodzie. Następnie rano należy odmoczone ziarna grochu włożyć do lnianego woreczka lub do woreczka wykonanego z gazy. Tak zawinięty groch wkładamy do garnka z zimną wodą i gotujemy do miękkości. Jeżeli podczas gotowania ubędzie wody w garnku, nie należy uzupełniać jej braku zimną kranówą, ponieważ w tym przypadku groch popęka.

Konopie
Konopie są doskonałą zanętą, karpie nie odejdą aż nie zbiorą wszystkiego do cna. Konopie mają jeszcze jedną zaletę- przyśpieszają trawienie. Żeby przygotować konopie należy wsypać ziarna do rondla i zalać zimną wodą w proporcji 1:4. Moczyć je kila godzin. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować je na wolnym ogniu. Po pół godzinie ziarna zaczną pękać. W wielu z nich pojawia się białe kiełki. Zdjąć rondel z gazu, a oleistą wodę można przelać do pojemnika, zachować ją do rozmieszania zanęty gruntowej. Ziarna studzić w zimnej wodzie przez około minutę, tak by przerwać wrzenie. Konopie można zamrozić w hermetycznych pojemnikach, bez obawy że stracą swój naturalny zapach. Należy pamiętać żeby nie przypalić ziaren.

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.grubson.pun.pl www.rplifestyle.pun.pl www.uchihapolice.pun.pl www.rodzinkafd.pun.pl www.fizjoterapia.pun.pl