Ciało Karasia jest bardzo mocno wygrzbiecone i krótkie, pokryte dużymi, równo ułożonymi łuskami. Płetwa grzbietowa bardzo długa, sięga niemal do nasady trzona ogonowego. Grzbiet i boki brunatnozłociste z zielonkawym połyskiem. Płetwy piersiowe i brzuszne przy nasadzie są lekko zaczerwienione. Głowa
nieduża, otwór gębowy mały, znajduje się na końcu pyska ustawiony nieco skośnie ku górze.
ŚRODOWISKO ŻYCIA
Karaś w Polsce
występuje w nizinnych wodach śródlądowych, stojących i wolno płynących, w miejscach o porośniętym podłożu. Można go spotkać w małych zbiornikach typu
starorzecza, glinianki, torfianki jak i w dużych zbiornikach zaporowych , jeziorach i wolno płynących rzekach . Karaś potrafi wytrzymać bardzo niesprzyjające warunki
np.
duże zanieczyszczenie wody czy też bardzo niską zawartość tlenu w wodzie .
POŻYWIENIE
Karaś jest rybą wszystkożerną . Odżywia się głownie planktonem i mięczakami . Nie pogardzi również larwami ochotki , jętki , wodopójki , oraz pokarmem roślinnym .
ROZRÓD
Tarło Karasia trwa od maja do lipca . Samica składa około 200 000 jaj w płytkich miejscach porośniętych wodnymi roślinami do których się przyklejają jaja .
METODY POŁOWU
Karasia możemy złowić na spławik i na grunt .
Ze względu na mały otwór gębowy tej ryby przynęta nie powinna być duża . Najczęściej stosowane to :
-Białe robaki [ 2 lub 3 na haczyku ]
-Czerwony robak
-Rosówka
-Kukurydza [ 1 – 2 ziarna kukurydzy na haczyku ]
-Ziarna pęczaku
-Ciasta
REGULAMIN
POŁOWU
Karaś nie posiada okresu ochronnego . Nie posiada również wymiaru ochronnego ani limitu wagowego .
Offline